Linnea flyttade "hem" efter 14 år

Linnéa Medelberg tog med sig familjen och flyttade ”hem” till Sundsvall efter 14 år i Kalmar och Stockholm. De fann sitt nya boende i en av SHH Bostads nyproducerade fyror i natursköna Sidsjöhöjden, en kort promenad från centrum. – Här kommer våra barn att växa upp, säger Linnéa Medelberg.

Det har gått en knapp vecka sedan de fick nycklarna till fyran på nedre botten. Med fritidshuset i krokarna som bas åker familjen Medelberg hit varje dag och fixar. Vardagsrummet börjar bli klart. Bredvid soffan står matsalsbordet där familjen åt sin första frukost för en knapp vecka sedan. Genom de stora fönstren tornar skogen som ligger precis utanför upp.
– Den första morgonen gick vår dotter Rut ut och kom tillbaka med blåbär som vi hade i frukostfilen, berättar Linnéa och nickar mot skogsbrynet.

Linnéa har tagit en paus från flyttlådorna och slagit sig ner i soffan. Femåriga Rut sysslar i sitt nya rum, med utsikt över lekplatsen som fortfarande doftar av nysågat trä. Maken Joel är ute på barnvagnspromenad med Ebbe, nio månader. Familjen börjar komma på plats, men har man väntat 15 månader på en ny lägenhet finns ingen anledning till brådska.
– Vi hade tur och fick exakt den lägenhet vi ville ha, på bottenplan. De går oftast åt först eftersom de är attraktiva för småbarnsfamiljer som vår, säger Linnéa som är uppvuxen i Sundsvall.

Flyttlådor

De köpte lägenheten i mars i fjol då SHH Bostad uppförde 44 lägenheter i fyra hus i området Sidsjöhöjden. Tajmingen var perfekt för familjen som då bodde i radhus i Stockholm men ville flytta närmare fritidshuset och släkten i Sundsvall. Bort från timslång pendling och sena jobbkvällar till en enklare tillvaro, mitt i naturen men ändå ett stenkast från stan. 
– Så fort vi var lediga tog vi bilen upp hit, och när vi körde härifrån kändes det fel. Vi ville komma närmare våra familjer och vårt lantställe, säger Linnéa.

 Familjen Medelberg bestämde sig för att flytta och började leta nytt boende. De ville inte bo i radhus eller villa – de har ju redan ett fritidshus och en trädgård att ta hand om. Nyproducerat hade de provat tidigare, så när de såg att SHH Bostad skulle bygga nytt i Sidsjögläntan gick det ganska fort.

– Vi ville ha något som var bra för barnen och som inte kräver renovering eller något nytt på många år, säger Linnéa.

Hux flux hade familjen flyttat till en hyresrätt i Sundsvall i väntan på den nya lägenheten. Rut fick en förskoleplats i Sidsjöhöjden och har därmed kanske hunnit bli mest bekant med området som bland annat erbjuder en badsjö på sommaren och både längdåkning och skidbackar på vintern.

I samband med hämtning och lämning på förskolan kunde familjen följa byggarbetet och se deras nya hem växa fram.
– Vi hittade en liten stubbe där vi brukade sätta oss för att titta. Det blev ett bra och spännande sätt att förbereda Rut på flytten, säger Linnéa som till vardags är projektledare på en reklambyrå i Sundsvall.

SHH har under hela processen varit bra på att informera om projektets framskridande, berättar Linnéa. När de första lägenheterna började bli någorlunda klara bjöds familjen Medelberg och alla andra köpare in på byggvisning för att få en känsla av hur deras nya hem skulle komma att se ut.
– Vi blev faktiskt lite skeptiska då. Det var rå betong och omålade väggar. Lägenheten kändes ganska liten – skulle vi få plats här? Men vi hade fel. På slutbesiktningen fick vi äntligen se allt på riktigt och då kändes det jättebra.

SHH Bostad bygger hållbara och prisvärda bostäder runt om i hela Sverige. Filosofin är att köparna ska bo bra samtidigt som de har råd att leva väl. Något som passade familjen Medelberg bra.
– Vi vill ha råd att göra annat än att bo, det är väldigt viktigt för oss, säger Linnéa och sveper med handen ut mot lägenheten.
– Det här är perfekt!