Välkommen till en nyckelutlämning med SHH Bostad

Äntligen är dagen här – ännu ett nybyggt boende ska fyllas med liv och rörelse när köparna flyttar in. – Det är så kul att se glädjen hos alla, säger Anna-Karin Stöhre på SHH.

Sundsvall har knappt vaknat, men inne på Fastighetsbyråns kontor på Storgatan ringlar kön redan lång. Småprat och skratt, folk som hejar igenkännande. Det är en torsdag i början av juli, och det ligger förväntan i luften. Framme på ett bord ligger kuverten vars innehåll är mycket efterlängtat: Nycklarna till lägenheterna i BRF Sidsjögläntan.
Det är SHH Bostads 44 nyproducerade bostadsrätter, granne med skogen och motionsspåren i natursköna stadsdelen Sidsjö.

Nu får varje köpare nycklarna till lägenheten, postfacket och motorvärmaren tillsammans med sin bopärm innehållande garantibevis och annan matnyttig information.
– Det är alltid lika roligt att få vara med om det här, ett bostadsköp är en stor sak i människors liv, då är det fantastiskt att se glädjen hos alla, säger Anna-Karin Stöhre.
Hon är en av SHH:s kundansvariga, som alltid närvarar vid inflyttning.

Anna-karin Stöhre  Anna-Karin Stöhre, SHH


Under försäljningen av lägenheterna i Sundsvall har SHH samarbetat med Fastighetsbyrån i Sundsvall, och den här morgonen är mäklaren Erika Boström självklart också på plats tillsammans med Anna-Karin.
– Det känns så himla bra, det här är ju dagen alla väntat på, säger Erika.

 Under hela vägen fram till inflyttning, och även efteråt, samarbetar SHH tätt med den mäklare som ansvarar för försäljningen.

– Det är jätteviktigt att vi har ett nära samarbete, det skapar en trygghet för kunderna att de vet att de alltid kan ringa oss båda, oavsett vilka frågor som dyker upp, säger Erika.

SHH lägger mycket kraft på att löpande informera köparna under hela processen, från avtalsskrivning till inflytt.
– Vi skickar ut informationsbrev kontinuerligt, jag berättar vad som händer och vad som är nästa steg för köparna. Jag skickar bilder på bygget, det brukar vara väldigt uppskattat att se hur det fortskrider, berättar Anna-Karin. När det börjar närma sig inflytt skickar jag ut en checklista kring allt praktiskt: elen, sophantering, flyttändring och så vidare. 

En annan höjdpunkt? När projektet är slutsålt har vi en grannträff.
– Då bjuder vi in till mingel. Vi brukar skåla i bubbel, och så får alla en möjlighet att bekanta sig lite med sina nya grannar. Det brukar vara väldigt trevligt.
Så sent som dagen före inflyttningen här i Sundsvall kom ett nytt informationsmejl till alla köpare.

I kön står Jonathan.
Han och sambon Lina har köpt en fyrarummare, och paret ser fram emot att första gången få äga sitt boende. Det är Jonathan som hämtar nyckeln, hans sambo var tvungen att jobba nu på morgonen.

Men redan samma eftermiddag går flyttlasset till lägenheten.
– Det känns väldigt spännande. Skönt att äga sitt eget. Nu slipper vi sitta och betala pengar till ett hyresbolag, säger Jonathan.

Jonathan och Lina  Jonathan & Lina  

Han ser en annan stor fördel med att köpa nyproducerat.
– Det var så skönt att slippa budgivning. Vi tittade på en annan lägenhet innan vi bestämde oss för den här, men det stack iväg i budgivningen direkt. Då var det så skönt med nyproducerat och fast pris. Man vet vad det kostar, inga konstigheter.
Han är nöjd med den information han och Lina fått under processen.
– Det har varit jättebra. Vi har fått tydlig information genom alla steg i köpprocessen. Kring vad som händer, hur allt funkar.

Läs mer: Så funkar köpprocessen med SHH – steg för steg

Jonathan kommer nu att ta plats i den nya föreningens styrelse.
– Där har jag fått specifik information av SHH också.
Dessutom stannar SHH kvar i styrelsen under hela första verksamhetsåret.
– Vi finns med som stöd, och kan ge tips och råd. Det kan handla om att vi hjälper till med attestering av fakturor och kontakt med förvaltaren. Vi kan också vara med på styrelsemöten, om styrelsen önskar det. Vi är ett bollplank, helt enkelt, säger Anna-Karin.
Något som Jonathan ser som en trygghet.

– Det är klockrent. När man är helt ny som styrelse så kanske man inte har koll på allt till en början. Då är det jättebra med någon som håller en i handen.

Efter bara 40 minuter har alla köpare hämtat sina nycklar, och flyttlassen börjar direkt att rulla upp till skogsgläntan i Sidsjö.

– Det här har man väntat på, säger Jonathan.