Sålde villan och köpte nyproducerat

Efter 35 år i villa valde Mats-Ola och Eva Larsson att köpa en nyproducerad lägenhet. Valet föll på en av SHH Bostads prisvärda trerummare. – Vi är pensionärer med begränsad plånbok. Vi vill kunna ha ett liv också, och inte lägga alla pengar på boendet, säger Eva Larsson.

Eva ställer sig på balkongen på fjärde våningen och pekar.
Blicken faller ett par hundra meter bort, på en inhägnad naturtomt.
– Ser du gården där borta? Det är våra barnbarns förskola. Vi kommer att kunna vinka till dom här från balkongen.
Maken Mats-Ola ber oss följa med till andra delen av lägenheten. Han pekar ut genom fönstren på en ännu större balkong, som är inglasad.
– Och precis där uppe börjar skidspåren på vintern.

Efter 35 år i en villa i Alnö, någon mil utanför Sundsvall, har paret precis fått nycklarna till en helt nyproducerad trea i BRF Sidsjögläntan.
Det är SHH Bostad som uppfört 44 bostadsrätter i fyra hus. Läget är naturskönt, husen ligger på en höjd med vidunderlig utsikt. Samtidigt är det bara en kort promenad ner till centrala Sundsvall.
Evas och Mats-Olas lägenhet har generösa fönster, parkettgolv och hela 2,7 meter i takhöjd.
Inredningen är modern och med utrustning från kända varumärken.
– Det är öppet, luftigt och nära till skogen. Vi är friluftsmänniskor, och här får vi löparspåren och skidspåren praktiskt taget utanför dörren, säger Eva.
Nu väntar en enklare tillvaro, där energin kan läggas på annat än de sysslor som följer med ett liv som husägare.
– Snöskottning, gräsklippning, trädgårdsskötsel och underhåll av huset – jag är klar med allt det nu. Det räcker nu, säger Mats-Ola.

Att SHH skulle bygga nya bostäder fick de tips om från sina söner, som redan bor i samma område.

Så Eva och Mats-Ola gick helt sonika in till Fastighetsbyrån i Sundsvall, som haft ansvar för försäljningen. Där träffade de mäklaren Erika Boström.
– Hon sålde in det här väldigt bra, vi fastnade direkt. Sedan har vi fått jättebra information löpande om hela processen. Det har kommit mejl och plingat i telefonen. SHH har varit väldigt tillmötesgående och trevliga, det finns inget att klaga på, säger Eva.

Att de nu fortsätter att äga sitt boende var viktigt för paret.
– Det känns bättre att äga tycker vi. Nu kan vi bestämma själva hur vi vill ha det, inom rimliga gränser såklart. Men vi kan sätta upp en tapet om vi vill.

Sedan starten 2010 har SHH projekterat och byggt över 1 000 bostäder, från Ystad i söder till Luleå i norr. Hela tiden med samma mål: att bygga kvalitativa och hållbara bostäder på ett prisvärt sätt. Bostäder som gör det möjligt att bo bra, och samtidigt ha råd att leva väl.

– Det där var väldigt viktigt för oss. Vi är pensionärer med en begränsad plånbok. Vi vill kunna ha ett liv också, och inte lägga alla pengar på boendet. Här får vi dessutom en månadskostnad som är jättebra, om den ena av oss går bort, så har den andra råd att bo kvar”, säger Eva.
Hon är utbildad tandsköterska och jobbade fram till pensionen som enhetschef på specialisttandvården på sjukhuset i Sundsvall. Mats-Olof, som är elektriker i grunden, har jobbat med larm och säkerhet på en rad stora företag.

Men sedan pensionen är det fokus på familjen, och parets två söner med familj bor alltså i samma område. Närheten till såväl barn som barnbarn var en avgörande faktor för Eva och Mats-Ola.
– Familjen ville verkligen att vi skulle komma närmare, säger Eva.

Tack vare SHH:s filosofi med prisvärda bostäder blev flytten möjlig, och nu stundar bråda dagar. Bara två dagar efter inflyttning väntar nämligen finfrämmande.
– Ja, då kommer alla fyra barnbarnen hit, eftersom föräldrarna ska på 40-årskalas. Så då blir det den riktiga slutbesiktningen, skrattar Eva Larsson.