Enkel och trygg affär i 12 steg

Att få nyckeln till ett nytt och oanvänt hem är en härlig känsla. För att ditt köp ska gå så smidig som möjligt har vi listat de 12 viktigaste stegen i processen. Du kan också lära dig mer om vårt Trygghetspaket som ger dig en extra säker affär.

Bygger vi nytt på just din ort?

Via vår hemsida är du alltid uppdaterad kring SHH Bostads planerade byggprojekt. Och gör du dessutom en intresseanmälan – det kan du göra utan att förbinda dig till något – får du löpande information och nyheter. Och ofta innebär det också att du får en bra köplats vid säljstarten.

1. Säljstart

När säljstarten närmar sig är det bra att vara förberedd. Se till att du har pratat igenom finansiering och lånelöfte med din bank. Äger du din nuvarande bostad? Då bör du ha fått den värderad i det här skedet.

2. Förhandsavtal

Nu händer det saker! Förhandsavtalet är ett bindande avtal som innebär att den nybildade föreningen lovar att upplåta just "din" lägenhet – och du lovar att köpa lägenheten med bostadsrätt. För både din och SHH Bostads skull måste du kunna visa upp ett lånelöfte från en bank.

3. Några få tillvalsmöjligheter

Hos oss behöver du inte lägga massa tid och besvär på olika tillval – vi har redan tänkt på det mesta åt dig. Kort efter att förhandsavtalet är påskrivet har du möjlighet att göra några få tillval som rostfria vitvaror, en annan kökslucka och i en del fall badkar istället för dusch.

4. Handpenning

Du betalar ingen handpenning förrän beslut om byggstart tas. Handpenningen kan variera mellan de olika projekten.

5. Besök på byggarbetsplatsen

När de första lägenheterna står färdiga bjuds du och dina blivande grannar in för en byggvisning där du får se det pågående arbetet och ställa alla dina frågor. En ofta mycket uppskattad tillställning!

6. Upplåtelseavtal

Tre till fyra månader före tillträde till din nya bostad upprättas ett upplåtelseavtal mellan dig och den nybildade bostadsrättsföreningen. Avtalet innebär att föreningen upplåter "din" lägenhet till dig.

7. Besked om inflyttningsdatum

Senast tre månader i förväg får du veta vilket datum du får tillträde till lägenheten. Dags att börja planera flytten och drömma om inflyttningsfest för vänner och familj?

8. Besiktning

Allt ska vara perfekt den dag du flyttar in i ditt nya hem. För att säkerställa detta görs en slutbesiktning av en oberoende besiktningsman, som kontrollerar att entreprenören har utfört sitt arbete fackmannamässigt och enligt det entreprenadavtal som föreligger mellan bostadsrättsföreningen och entreprenören. Eventuella brister som besiktningsmannen upptäcker åtgärdas utan kostnad.

9. Kundsyn

Efter slutbesiktningen får också du möjligheten att gå igenom bostaden tillsammans med en besiktningsman.

10. Slutbetalning senast 5 dagar före tillträde

Resten av insatsen ska betalas in senast 5 bankdagar innan du tillträder lägenheten. Har du gjort några tillval ska de fakturorna också betalas nu.

11. Inflyttning

Äntligen dags att flytta in! På tillträdesdagen bekräftar du att slutbetalningen är gjord och vi lämnar över nycklar till din nya bostad. Välkommen hem!

12. De inflyttade tar över föreningens styrelse

Vid den första stämman väljs några av de boende in i styrelsen i den nybildade bostadsrättsföreningen. SHH sitter kvar i styrelsen upp till två år efter inflyttningen.