Ge din uteplats lite kärlek

Skapa ett extrarum och njut lite längre av ljumma kvällar. Inredningsarkitekten Charlotta Hülphers bjuder på sina bästa tips för att inreda sin balkong eller uteplats.

Oftast har vi många tankar och planer för hur vi ska inreda vårt nya boende.
Däremot flödar kanske inte alltid idéerna lika mycket när det kommer till balkongen eller uteplatsen.
Men det finns många smarta tips och knep att ta till för att skapa en härlig utemiljö. För vad slår en ljum sommarkväll med goda vänner, något gott i glasen och möjligheten att sitta ute med mysiga kuddar, soft belysning och vacker grönska? Eller att förlänga sommaren, krypa in under en filt med en kopp te och kolla på stjärnorna i september?

Vi har bett inredningsarkitekten(MSA) Charlotta Hülphers på Charlotta Hülphers Interiör AB om hennes bästa tips för att skapa just din bästa utemiljö – på såväl balkongen som uteplatsen!

Charlotta, finns det något generellt tips man kan ta till när man inreder sin uteplats?

– Ibland kan det vara svårt att komma igång med inredningen. Man vet egentligen inte var man ska börja. Då är ett bra tips att göra en behovsanalys. Fråga dig själv: Vilka behov har jag, vilken stil gillar jag och hur stor yta har jag att arbeta med? När du har definierat dessa svar har du förhoppningsvis fått en tydligare bild av vad du ska leta efter. Till exempel: ”Jag gillar mysiga miljöer med mycket grönt och växter, och jag har en liten yta att jobba med.”

Balkongen - ditt bästa rum! 

Balkongen är av naturliga skäl en relativt liten yta – men det går att ändå att göra underverk med den.
Charlotta tipsar som vikten av ljus.
– Med ljuskällor på balkongen kan du skapa en mysig stämning så att den känns inbjudande även på kvällen. Jobba gärna med olika typer av ljuskällor: Lyktor på bord och golv, ljusslinga som hängs på vägg eller på balkongräcket och slutligen en taklampa. Idag finns det många fina solcellslampor på marknaden om du inte har något uttag på balkongen. Ljuskällor förlänger tiden på balkongen och skapar en härlig ”rumskänsla”, säger Charlotta.

Vilka material ska man satsa på?

– Rotting och naturmaterial är bra för att skapa en naturlig, inbjudande, jordnära och mysig känsla på balkongen. Detta är årets stora trend, inte bara utomhus utan även inomhus. Så välj exempelvis naturmaterial i en fåtölj, på ett bord, i en lykta eller i mattan.
Ett annat sätt att få till den mysiga och även bekväma känslan på balkongen är att använda kuddar. Precis som du dekorerar soffan och sängen med fina fodral – gör samma sak på balkongen. Ett tips är att blanda textur, former, mönster eller färger för en snygg komposition.
Kuddar är sköna att luta sig mot och passar att lägga i en hög på golvet. För den som har en större loungesoffa kan man dekorera i komposition om tre kuddar, säger Charlotta. 

Vill du skapa känslan av en färgrik trädgård på din balkong?

Du är inte ensam – växter har tagit stor plats i inredningen de senaste åren, och växter i mängder är det hetaste du kan ha på balkongen. Våga tänka många växter, och placera blommorna i olika nivåer. Högt som lågt, på bord, bänk, piedestal, golv eller i en ampel. 

Hur gör man om man har en väldigt liten balkong?

– Tänk på att använda väggar och tak för växterna, för att bereda plats till sittmöbeln på golvytan. Har du en liten balkong passar ett café-set bra. Ska flera sitta på balkongen kan man addera stapelbara pallar som är lätta att stapla ovanpå varandra, de är små och lätta att flytta runt. Eller använd kuddar som ni kan sitta på, och ett litet brickbord som enkelt kan anpassas utifrån behovet.

Vad är det största felet folk gör när de tänker balkong och uteplats?

– Att man begränsar sig, att man inte vågar. En sittmöbel och en balkonglåda kan de flesta få till, men tänk på balkongen som ditt extra rum med ännu mer möjligheter tack vare att det är ute. Använd alla ytor – väggarna och taken – färger, textilier och massa grönt så kommer din balkong bli ditt bästa rum, säger Charlotta Hülphers Hjorth.

Terassen /uteplatsen - tänk flera funktioner!

En terrass erbjuder mer yta att inreda. Charlotta Hülphers tipsar om att, precis som med balkongen, börja med att identifiera sina behov och sin stil. Därefter är det dags att tänka i olika funktioner.
– Dela in ytan i olika rum och börja med basen, de stora möblerna. Till exempel en del där middagsmöbler ska stå, en del där man har loungemöbler och kanske en del med solbäddar där man vill sola och slappna av på. Fina utekök för tillberedning av maten ska stå i anslutning till matgruppen.
– Nästa steg är att få den stora, och kanske lite omysiga terrassen, att kännas mysig och ombonad. Gruppera växter i krukor med olika storlekar, och glöm inte att tänka på att köpa både höga och låga växter för att skapa en fin balans. Mattor är ett annat bra tips för att skapa en fin rumskänsla. Med textiler som kuddar, dukar och plädar får man den mysiga och ombonade känslan (men glöm inte att ta in dem när det regnar!)

Under soliga dagar

Ett parasoll är både bra och ett fint sätt att skydda sig mot solens heta strålar, och oftast billigare än en markis. Markisen är också ett bra alterntiv för att skydda sig mot solen, men det täcker oftast hela terrassen så tänk på var du placerar den. Kanske vill vissa sitta i solen, medan andra föredrar skuggan. När det gäller färgvalet på parasoll och markis – utgå från neutrala färger. De ska kunna passa till allt annat färgsprakande du har på terrassen.

 

Läs också
Så inreder du personligt
Skapa stämning med rätt belysning
Så inreder du barnrummet

 

Charlotta Hülphers är utbildad MSA/inredningsarkitekt vid Danmarks Designskola och driver företaget Charlotta Hülphers Interiör AB. Du når henne via chiinterior.se