Första egna boendet - följ med när Betty & Max flyttar in i Brf Sidsjögläntan

Betty Öhgrens och Max Lundqvists första egna boende blev större än paret hade kunnat drömma om. Pengarna räckte helt enkelt till mer hos SHH Bostad. – Vi skulle ha köpt en tvåa men det blev en trea, säger Betty Öhgren.

Nyckeln vrids om i låset. Max Lundqvist öppnar dörren och håller upp den för Betty Öhgren. Båda utstrålar glädje och förväntan. Om 45 minuter ska paret hämta en hyrd skåpbil och påbörja själva flytten. Men just nu vill de bara gå runt och känna in lägenheten de har väntat på sedan köpet för 16 månader sedan.
– Det är svårt att ta in att vi verkligen flyttar in nu, säger Max.
– De sista veckorna har vi åkt hit nästan varje kväll för att titta. Vi har suttit där nere, säger Betty och nickar mot en helt ny grillplats som SHH Bostad byggt i anslutning till de fyra nyuppförda husen som utgör Brf Sidsjögläntan i området Sidsjöhöjden i Sundsvall.

Paret traskar sakta genom hallen in i sovrummet, fortsätter in i nästa rum där Betty öppnar balkongdörren. Därefter vidare ut i köket och det stora vardagsrummet. De behöver inte tända några lampor. Morgonsolen fyller varje liten vrå av den ljusa och genomgående trean.
Kontrasten är stor mot det boende paret lämnar, en hyresrätt på 36 kvadrat som de hyrt i andrahand.
– Vi hade soffan, teven och sängen i samma lilla rum. Det har varit trångt men billigt, vilket gjort att vi har kunnat spara ihop till den här lägenheten, berättar Betty.

Den låga hyran var en förutsättning för lägenhetsköpet, SHH Bostads köpprocess en annan. Hos SHH Bostad betalar man 10 procent av insatsen i handpenning vid byggstarten, därefter 5 procent först vid inflyttningen.
– Men det visste inte vi om till en början. Vi älskade området, med naturen och närheten till stan, och gillade byggprojektet. Men vi trodde inte vi skulle ha råd, vårt lånelöfte låg en bit under vad lägenheten kostade, säger Max.

balkong Sidsjögläntan


Men allt förändrades när de träffade mäklaren och fick höra om SHH Bostads köpprocess.
– Då hamnade vi i ett helt annat läge. Vi insåg att vi skulle ha tid att spara ihop de sista slantarna till slutbetalningen, säger Betty och fortsätter:
– Vi slog till direkt där och då, fast vi egentligen bara kommit för att höra oss för. Vi skulle ha köpt en tvåa men det blev en trea, haha. Nu har vi ett bra boende för en lång tid framåt.
Att vänta 16 månader på ett nytt hem kan tyckas vara oändligt lång tid. Men Betty Öhrman och Max Lundqvist har utnyttjat den på bästa sätt. Utöver att lägga undan pengar till slutbetalningen har paret köpt ett helt nytt bohag billigt genom att hålla koll på kampanjer och reor.
– Vi har sparat tusentals kronor på det och kan flytta in med nya möbler och allt annat, säger Max.

Paret har även upptäckt andra fördelar med att köpa nyproducerat. Redan vid det första spadtaget träffade de många av deras blivande grannar till de sammanlagt 44 lägenheterna i Brf Sidsjögläntan. Under resans gång har det genom olika möten arrangerade av SHH Bostad fått en allt bättre kontakt. Något Betty och Max har uppskattat.
– Normalt gör man ju det här på egen hand, köper lägenhet och flyttar in. Nu har vi lära känna andra i huset under processens gång, känslan är att vi gör det här tillsammans, säger Max och ser på Betty.
– En kvinna drog igång en Facebook-sida där alla vi alla har fått bidra och lägga upp bilder och berätta om hur det går. Det har varit uppskattat av köpare som bor på andra orter och inte har kunnat komma hit lika ofta och titta, säger hon.

Betty och Max i lägenhet


SHH Bostad har sedan 2010 byggt över 1 000 bostäder runt om i Sverige. Filosofin är att producera bra och prisvärda hem i natursköna områden där det aldrig är långt till centrum. Det gäller verkligen Brf Sidsjögläntan, beläget på Sidsjöhöjden en liten bit ovanför stadskärnan. Här bor man omgiven av skogsbeklädda dalar och berg, med oändliga möjligheter till ett rikt friluftsliv året om.
– Vi ville bo nära naturen men ändå kunna gå till stan. Här finns en badstrand och en sjö, på vintern har vi skidspår och en slalombacke. Det är fantastiskt. Och man cyklar ner till stan på några minuter, säger Betty och ler.
– Men det är lite värre uppför på vägen hem, haha.

Läs också om Linnea med familj som flyttade "hem" , paret som sålde villan eller familjen som fann sitt drömboende.