Ekonomiskt hållbara bostäder – en del av lösningen på bostadskrisen

Mitt bland Nordens ledande aktörer i fastighetsbranschen var SHH Bostad på plats. Under två dagar på Business Arena mötte SHH:s medarbetare andra aktörer och nya samarbetspartners – med ett tydligt mål. – Vi vill sprida vårt budskap om ekonomiskt tillgängliga bostäder, säger Misha Moeremans d’ Emaus, vd och grundare.

Hur kan vi bygga fler bostäder som gör det möjligt att bo bra, och samtidigt ha råd att leva väl? Den frågan genomsyrar hela SHH Bostad, som just nu har pågående projekt i hela landet från Luleå i norr till Ystad i söder, med en tydlig ledstjärna: Att skapa prisvärda och hållbara bostäder. Som en av de ledande aktörerna inom segmentet arbetar SHH aktivt för att föra dialog med olika parter i branschen, allt från exempelvis kommuner och marktilldelare till andra bostadsutvecklare. Under Almedalen i somras genomförde SHH flera framgångsrika möten med aktörer i branschen, och under hösten fortsätter arbetet.

Nordens ledande mötesplats.

I mitten av september hölls Business Arena på Stockholm Waterfront i centrala Stockholm. Det är Nordens ledande mötesplats för aktörer i fastighets- och samhällsbyggnadssektorn.
För SHH var det självklart att vara på plats.
– Vi är verksamma över hela landet, och vill träffa så många kommuner som möjligt för att sprida vårt budskap om ekonomiskt tillgängliga bostäder. Mycket behöver förändras runt om i landet. Här skapar vi många nya kontakter som är nyttiga för oss. Vi träffar bland annat entreprenörer, branschkollegor och mäklare, säger Misha Moeremans d’Emaus, grundare och VD för SHH Bostad.

Ann-Louise Gustafsson och Fredrik Johansson, SHH Bostad

Att bygga hållbart handlar om mer än att bygga miljövänligt.

Flera personer från SHH fanns på plats under de två dagarna på Business Arena. En av flera som var på plats var försäljningschefen Ann-Louise Gustafsson.
Hon betonar vikten av att bygga såväl miljövänligt som prisvärt på samma gång.
– Det är en jätteviktig fråga. Det har gått en liten trend i hållbart. I Sverige är det svårt att göra på något annat sätt, eftersom vi har höga krav på det rent juridiskt. Hur vi än gör så bygger vi bra i Sverige, säger Ann-Louise Gustafsson, och fortsätter:
– Men vi tar det ett steg till och bygger mot olika miljömärkningar, som exempelvis Svanen. Oavsett om vi väljer att certifiera eller inte, bygger vi enligt den principen ändå. Vi har det alltid med oss, säger Ann-Louise.
Dessutom handlar hållbarhet om mer än att bygga miljövänligt. Det handlar om social hållbarhet.
– Och ekonomisk hållbarhet handlar om att man ska ha råd att bo, och även kunna göra lite annat. Vi brukar säga ”bo bra-lev väl”, det är det som vi vill bygga på, säger Ann-Louise Gustafsson.

På vilket sätt samarbetar SHH med andra aktörer?

– Vi gillar att samarbeta med andra. För att kunna driva viktiga frågor mot kommuner samverkar vi med andra entreprenörer och bostadsutvecklare. En sådan fråga kan exempelvis vara  ”hur vi kan åstadkomma fler ekonomiskt tillgängliga bostäder, säger Ann-Louise Gustafsson.
Och det är tydligt att SHH:s sätt att utveckla bostäder väcker intresse.

På Business Arena valde många att stanna till för att utbyta erfarenheter och få information.

Cecilia Danebäck arbetar som mark- och exploateringsingenjör på Krokoms kommun. Hon berättar om Krokoms mål att öka antalet invånare i kommunen.
– Vi har ett mål att vi ska bli 16 000 invånare till 2030, vi har påbörjat ett väldigt stort arbete kring det här. Vi vill börja bygga på en högre nivå och är väldigt intresserade av fler bostadshus för att behålla våra äldre i kommunen.

Karolina Öwre från Wåhlin Fastigheter var även hon intresserad av att träffa SHH.
– Det är intressant att höra hur de jobbar, de är relativt nya i branschen. Man lär sig av varandra, kanske hittar man något samarbete.

 

Vill du läsa mer? Här är några tips.

Vågar man köpa nyproduktion? 
Positiv utveckling på bostadsmarknaden.
Prisvärda bostäder, som alla ska ha råd att köpa.