Cykelparkering på köpet – satsa på två hjul i sommar

När den efterlängtade värmen börjar leta sig tillbaka efter ett års frånvaro, rullar också cyklarna ut från sin vinterförvaring. Sommaren upplevs trots allt som allra bäst på två hjul, och SHH gör det enkelt att välja cykeln som ditt främsta färdmedel.

I våra projekt har cykeln en central roll. Den ska kunna skyddas från väder och vind, men samtidigt vara lättillgänglig. Därför har  alla projekt en cykelparkering, antingen inomhus eller ute under tak.

Precis som att klockan ställs om två gånger per år behöver också cykeln ses över minst två gånger per år. Våren och försommaren är ett sådant ypperligt tillfälle att ge din cykel lite extra kärlek, speciellt om du planerar att cykla ända fram till vintern. Följ bara checklistan nedan, så är både du och din cykel snart redo för sommaräventyr!

 

1. Skaffa ordentliga verktyg

En förutsättning för att kunna fixa sin cykel stavas verktyg. Skaffa bra verktyg – de behöver inte kosta en förmögenhet.

 

2. Ge den en dusch

Efter ett träningspass är behovet av att duscha stort, och det gäller även din cykel. Lyckligtvis behöver den inte duscha så ofta, ungefär två gånger om året räcker, men  din cykel kommer att tacka dig.

 

3. Investera i bra däck

Utan däck stannar cykeln. Därför kan det vara värt att investera i ett par bra däck så att risken för punktering och slitningar minskar. Kanske dyrare på kort sikt, men kan löna sig i det långa loppet.

 

4. Kolla kedjan

Kedjan är cykelns alldeles egna motor, och behöver ses över då och då för att göra dina tramptag så smidiga som möjligt. Se till att rengöra kedjan om det behövs – då håller den längre. Rostig, stel eller mycket lös? Ja, då kan det vara dags att byta ut den. Är kedjan i relativt fint skick kan det räcka med att spänna eller smörja den.

 

5. Kolla bromsarna

Det är viktigt att kunna sätta stopp, inte minst när det kommer till att cykla. Det är därför superviktigt att se till att dina bromsar fungerar som de ska. Har du klassiska fälgbromsar bör du undersöka så att gummiklossarna ligger rätt mot fälgen och inte är nedslitna. Kontrollera också att bromshandtaget är väl justerat så du inte behöver dra handtaget ända in mot styret för att bromsa, men inte heller är för känsligt.

 Tjej lagar cykelpunktering

Underhåll av sin cykel kanske inte är den mest lustfyllda aktiviteten, men man får tänka att det leder till desto roligare upplevelser längre fram. Kanske en cykeltur till en badplats eller varför inte en picknick i en närliggande park?

Sådana utflykter underlättas av att vi ofta bygger nära naturen, strax utanför stadskärnan i nya områden. Här satsar kommunerna ofta på att bygga bra cykelvägar och kollektivtrafik i anslutning till de nya bostäderna, så att du enkelt och smidigt kan trampa iväg till sommarens alla aktiviteter på din nyservade cykel.

 

Sugen på våren? Här får du fler bra tips!