Så lyfter du ditt boende med rätt ljus

Det bästa ljuset är dagsljuset, men under vinterhalvåret är det en bristvara. För att öka välbefinnandet och även trevnaden i hemmet så finns det många knep att ta till. Här guidar vi dig till hur man ska gå till väga för att få till bästa belysningen i hemmet. Felet de flesta gör är att ha för få ljuspunkter i ett rum säger inredningsarkitekten Charlotta Hülphers.

En genomtänkt ljuslösning i ditt hem har stor betydelse. Det skapar harmoni och en helhet. SHH Bostad försöker dra nytta av ljusets positiva egenskaper genom att se till att ha många fönster och en inredning som går i ljusare materialval. Det finns olika variationer av ljusförhållanden som kan stimulera människors vakenhet och välmående på ett positivt sätt, olika belysningsnivåer, fördelningen av ljuset och intensiteten. Varierande ljuskällor är bäst för att skapa rätt ljus och stämning i rummet.

Dra nytta av dagsljuset.

Eftersom vi vistas så mycket inomhus är ljustillgången i hemmet viktig. Det finns mycket kunskap och forskning kring ljusets betydelse för vår hälsa och välbefinnande. 

Stäng inte ute ljuset i hemmet utan dra upp persiennerna och gardinerna och ta vara på dagsljuset. Tänk på att ljusa gardiner sprider mer ljus.

Skapa stämning i köket för härliga middagar. 

I ett större kök behövs flera ljuspunkter. En trevlig taklampa ovanför matbordet är ett måste för härliga middagar. Sen behövs ett allmäntljus, gärna spotlights i taket som man kan dimra för fler användningsområden, allt från bra ljus vid städning till det perfekta stämningsljuset. Funktionsbelysning som lampor ovanför arbetsbänk är såklart nödvändigt i ett kök.
- Ljuset ska fungera för en mängd olika användningsområden, det gäller att ha en hemtrevlig allmänbelysning, stämningsbelysning och funktionsbelysning, avslutar inredningsarkitekten Charlotta Hülphers.

 bild på ett SHH Bostad kök

Många ljuspunkter i vardagsrummet.

När det naturliga dagsljuset försvunnit och ersätts med lampor så rekommenderas mellan 5–10 ljuspunkter per rum. Större rum som kök och vardagsrum kan behöva fler ljuspunkter. Placera i olika nivåer. Arrangera funktionsbelysningen efter behov. Har du en favoritfåtölj där du läser mycket så placera en golvlampa bredvid, använder du tv:n ofta kan en ljuskälla med mjukt sken bakom vara behagligt. För att göra det extra hemtrevligt och mysigt kan du använda dig av stämningsljus som ljusslingor eller små lampor i fönstret. En taklampa ger en allmänbelysning medan detaljbelysning som riktade spotlights skapar karaktär och framhäver exempelvis en tavla eller annan inredningsdetalj.
-Skapa dramatik och skapa bländfritt ljus. En felriktad spotlight kan förstöra känslan, säger Charlotta.

Mysig belysning i sovrummet.

Även i sovrummet behövs belysning för olika typer av behov. Lampan på nattduksbordet är funktionsljus och ska ge ett bra ljus när du läser.
För att skapa stämningsljus så kan du till exempel sätta en mindre lampa i fönstret eller på en byrå. Man kan också ha en taklampa som ger allmänljus men som lätt kan varieras till stämningsljus.
- Ett tips är att byta ut dina strömbrytare mot dimmers. En enkel och effektiv lösning för att skapa olika stämningar, säger Charlotta.

Funktionellt i badrummet.

Valet av belysning i badrummet påverkar hur hela rummet upplevs. Fel belysning gör rummet besvärligt att använda. I första hand så bör badrumsbelysningen vara funktionell. Ett starkt och klart ljus gör det t.ex lättare att hålla rent.
- Man bör tänka på att ljuset vid badrumsspegeln ska vara placerat i ögonhöjd för att lysa upp ansiktet på bästa sätt, säger inredningsarkitekten Charlotta Hülphers. För att få en trevligare känsla och skapa mysigare stämning kan man använda sig av flera ljuspunkter även här. Spotlights i taket med dimmer skapar en mer harmonisk känsla.

 

Läs också
Så inreder du personligt
Inred din balkong eller uteplats
Så inreder du barnrummet