Sommaren utgör guldläge på den tuffa bostadsmarknaden

I juni var det dags för de boende i SHH Bostads nyproduktion Brf Brygghuset att börja flytta in i sina nya lägenheter. Projektet ligger i Visättra Ängar i Flemingsberg och består av 152 bostadsrätter fördelat på fyra hus, alla med balkong eller uteplats samt goda förvaringsmöjligheter.

Janne Viinikka från Svensk Nyproduktion är mäklare för projektet och säger att lägenheterna, förutom att vara förvaringssmarta, också ger mycket yta för pengarna.
– Dessutom är läget riktigt bra, med naturen runt knuten och promenadavstånd till service och pendeltåg. Det ligger inte mitt i smeten, men tar bara 30 minuter in till (Stockholm reds anm.) centrum.

Men hur går det egentligen till om du är intresserad av att köpa en nyproducerad bostadsrätt och vad ska du som köpare tänka lite extra på? Det ger Viinikka svar på, och lotsar oss genom bostadsmarknadsdjungeln.
– Tittar man på analysen vi gör av nyproduktionsmarknaden lugnar den ned sig avsevärt under sommaren.

Fördelen om du funderar på att sälja under sommaren är att utbudet minskar, säger han och fortsätter:
– Jag skulle se det som en möjlighet att sälja under sommaren eftersom utbudet är så litet.

Men det är inte bara säljarna som har ett ypperligt utgångsläge under semestermånaderna. Även köparna gynnas av sommarens avmattade bostadsmarknad. Och till dem har Viinikka egentligen bara en uppmaning – fortsätt leta.
– Fortsätt titta även under semestern. Just under sommaren dyker guldkorn upp, som annars hade försvunnit i ett brus under rekordperioden i maj, säger han.

Brf Brygghuset, bild på lägenhet

Det kan vara svårt, speciellt som förstagångsköpare, att veta hur man ska förbereda sig inför ett bostadsköp. Enligt Viinikka är själva förberedelsen A och O.
– Som förstagångsköpare är tips från coachen att komma förberedd till visningen - både mentalt och ekonomiskt. Ha ett lånelöfte redo, av anledningen att du då vet att du går på rätt visningar.

Viinikka berättar att han stött på spekulanter som går på visningar som ligger långt över deras budget. Har du istället kapitalet klart är det mycket enklare att välja ut projekt i rätt prisklass. Dessutom uppmuntrar han potentiella köpare att åka till området där bostaden man är intresserad av ligger. 
– Man kan absolut åka runt och titta. Är du exempelvis intresserad av att köpa i Brf Brygghuset, åk och titta på platsen. Då får du ofta en annan känsla för projektet.

Bild på lägenhet i Brf Brygghuset

Ha koll på köpprocessen

I förberedelserna ingår också att ha koll på köpprocessen, vilka avtal som ska skrivas och när. Man kan säga att köp av en nyproducerad bostadsrätt går i olika etapper och ofta påbörjas långt innan det är dags att flytta in.

1. Bokningsavtal
Som första steg i att köpa nyproduktion skriver du ett bokningsavtal och betalar ofta en summa för att boka lägenheten. Detta kan skrivas flera år innan tillträde, och innan projektet ens är byggstartat.
– Bokningsavtalet är inte juridiskt bindande, vilket gör att du kan hoppa av köpet och bara förlorar en del av bokningsavgiften, säger Viinikka.

2. Förhandsavtal
Förhandsavtalet tecknas när bostadsrättsföreningen är bildad och skrivs mellan köparen och föreningen, ofta ca 1,5 år innan tillträde. Ungefär 1 år innan projektet är färdigt skrivs ett förhandsavtal med föreningen. Detta avtal är juridiskt bindande. Sedan är det dags för eventuella materialval och tillval, vilket Viinikka menar är en fördel med att köpa nyproduktion.
– Det är alltid skönt för en köpare att ha möjlighet att påverka sitt boende, exempelvis genom att göra extra tillval och påverka från start, säger han.

3. Upplåtelseavtal
Tre till sex månader innan tillträde till bostaden ges, skrivs ett upplåtelseavtal.
– I samband med detta är det viktigt att kolla upp finansieringen igen. Även om du har fått lånelöfte tidigare kan mycket hända mellan tiden du skriver bokningsavtal till du ska skriva upplåtelseavtal. Det man ska veta är att nyproduktionsmarknaden och bostadsmarknaden överlag har påverkats av de nya amorteringskraven som kan sätta käppar i hjulet, tipsar Viinikka.

4. Tillträde
Slutligen är det äntligen dags för tillträde och inflyttning. Viinikka berättar att banköverföringen vanligtvis görs ungefär fem dagar innan tillträdesdagen. Sedan kan kvittensen på överföringen användas för att hämta ut nycklarna till den nya bostaden.

 Kök från Brf Brygghuset

 

Att köpa nyproduktion skiljer sig med andra ord något från att ge sig in i begagnatmarknaden och innebär dessutom en längre köpprocess. Mycket kan hända från det att bokningsavtalet skrivs till dess att det är dags att teckna upplåtelseavtalet. På frågan om var i processen saker kan gå fel svarar Viinikka:
– Det är väl egentligen när du skriver juridiskt bindande avtal. Du kanske har tänkt köpa en etta, men när upplåtelseavtalet ska skrivas kanske du har träffat någon och vill flytta ihop istället. Du kan bli arbetslös, sjuk eller heltidssjukskriven. Men den vanligaste frågan jag får i samband med avtal är: “Vad händer om bostäderna står osålda vid tillträde?”

För det är just osäkerheten på bostadsmarknaden som kan avskräcka en del köpare – speciellt vid köp av nyproduktion. Att köpa nyproducerat innebär att du kan behöva ligga ute med pengar flera år innan tillträde, och på den tiden kan mycket hända. Dessutom kan osålda lägenheter få konsekvenser för föreningens ekonomi. Men Viinikka kommer med lugnande besked till oroliga spekulanter. SHH Bostad erbjuder nämligen ett Trygghetspaket, som täcker upp för oförutsedda förändringar i livssituation eller ekonomi.

– Trygghetspaketet innefattar dels en garanti mot eventuellt osålda lägenheter i projektet, som gör att du som köpare inte behöver oroa dig. SHH Bostad köper loss de kvarvarande bostäderna så föreningen blir garanterade insatserna. Det ingår också en försäkring som täcker om du har drabbats av exempelvis sjukdom eller heltidssjukskrivning. Försäkringen täcker egentligen kostnaden som kommer av att du då måste avträda ett köp. Dessutom ingår skydd mot dubbel boendekostnad som går hand i hand med att du har svårt att sälja ditt nuvarande boende. Då äger du helt enkelt två bostäder samtidigt, men har ett skydd som täcker månadsavgifter och räntor upp till 10 000 kr i månaden.

Försäkringen blir en slags livboj för köparna och ger stabilitet till de som är lite osäkra på marknaden. Viinikka säger att Trygghetspaketet också passar de som sitter på gränsen värdemässigt på egna boendet, men även äldre personer som funderar på vad som skulle hända om man avlider eller blir sjuk.

– Generellt sett passar det de flesta. Jag tror att du som köpare känner dig mer trygg, avslutar Janne Viinikka.

 

Här kan du läsa mer om vårt Trygghetspaket  och Hur man köper nyproduktion