Tjuvstarta våren - nycklarna till att lyckas med din balkongodling

Kan inte du heller vänta på att våren ska göra sitt intåg? Se då till att tjuvstarta vårkänslan med en grönskande balkongodling. Jacob Nilsson, butikschef på Blomsterlandet City i Stockholm, delar med sig av sina bästa tips och exakt vad du behöver förbereda innan solen kommer.

En välinredd och mysig balkong eller uteplats kan göra underverk för känslan i lägenheten. Det kan trots allt fungera som ett extrarum – speciellt när vårvärmen och solen börjar ge sig tillkänna.

 Många av SHH Bostads lägenheter har antingen balkong eller uteplats, men det är inte alltid de extra kvadratmetrarna får den kärlek den förtjänar. Men om du vill göra vårfint är det aldrig för tidigt (eller för sent) att börja förbereda.
– Det är aldrig för tidigt att börja planera. Ha en anteckningsbok tillgänglig året runt och skriv, skissa och rita när du kommer på en idé, sno idéer och utveckla dem, säger Jacob Nilsson, butikschef på Blomsterlandet City på Sveavägen i Stockholm.

Bara fantasin sätter gränser

Valet av växter påverkar också förberedelserna. Är du sugen på att odla en egen chiliplanta behöver du börja redan nu, medan tomatsorter och luktärter kan börja förodlas inomhus under mars månad. Det kan bokstavligt talat vara en djungel att välja vad du ska odla, men fundera över vilken funktion du vill att odlingen ska ha – kanske vill du bara ha dem som prydnad, eller så är det bara ätbara växter som gäller. Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser.
– Det mesta går att odla på en balkong. En del föredrar enkelhet. Det kan räcka med en fin kruka på balkongbordet med en torktålig pelargon i för att skapa liv och effekt, tipsar Jacob.

En fördel med balkongodling är också att det är mycket mindre tidskrävande än att sköta en hel trädgård, utan att för den skull tumma på odlarglädjen.
– På en balkong kan du välja ut det du älskar allra mest och ägna dessa plantor en bråkdel av tiden som en hel trädgård tar, säger Jacob.

Faktorer som kan påverka odlingen

Det finns några faktorer som kan vara bra att tänka på innan man börjar med sin balkongodling. Vilket väderstreck balkongen eller uteplatsen är vänd mot och hur utsatt den framtida odlingen kommer vara för väder och vind är avgörande för vilka växter du kan välja på för att lyckas med din odling. Dessutom kan det vara en idé att investera i bra och näringsrik jord med fuktighetshållande ämnen, trots att den är lite dyrare.
– Att välja rätt odlingsjord är en av nycklarna till att lyckas! Det är en björntjänst att köpa den billigaste jorden som ofta är för smulig, inte håller fukten tillräckligt bra och saknar en del av näringen som behövs för att lyckas bra, säger Jacob.

Balkonglåda med blommorBildkälla: Blomsterlandet

Trevligt med balkongodling - för grannarna också

En grönare balkong kan med andra ord öka trivseln markant, men tänk på att det ska vara trevligt för dina grannar också. Se därför till att inget från odlingen riskerar att blåsa eller trilla ned, och sätt en eventuell blomlåda på insidan av balkongräcket. Det kommer inte bara göra grannarna gladare, utan också göra odlingen lättare att hålla efter. 

Det behövs inga gröna fingrar

Många oroar sig för att det kan vara svårt att hålla sina växter levande, men Jacob menar att alla kan få en blomstrande balkong - även de utan gröna fingrar. Vissa växter är mer lättskötta än andra, och för nybörjaren tipsar Jacob om klassikern pelargon eller fetbladsväxter.
– Växter som tål att torka upp lite mellan vattningarna som pelargoner, rabatteterneller och kärleksört är lite extra lättskötta. Taklök, agave och andra fetbladsväxter är trendiga och stryktåliga.

Testa dig fram

Att åstadkomma en frodig odling sker inte över en natt, och är inte alltid en billig historia - speciellt om du inte är säker på att du klarar av att sköta den. Att satsa pengar på dyra fleråriga växter under det första året av din odling är därför något Jacob avråder ifrån.

Samtidigt uppmuntrar han att testa sig fram, och uppger att det är en av misstagen folk ofta gör i samband med sin första odling: Att låta bli att testa det man helst av allt vill prova att odla.
– Det går ofta att prova i liten skala innan man går all-in, säger han.

Lycka till med din odling!

 

Läs gärna också
Inred din balkong eller uteplats
Så inreder du personligt
Skapa stämning med rätt belysning