Trendspaning 2019: Så budgetsäkrar du årets hetaste inredningstrender

För den inredningsintresserade är våren ett ypperligt tillfälle att förnya sitt hem med årets hetaste trender, men många gånger sätter plånboken stopp. Det behöver dock inte kosta skjortan att vara trendkänslig, och de flesta av årets stora trender går att anpassa för de allra flesta prisklasser – vissa kan till och med ge tillbaka lite klirr i kassan.

Att erbjuda ett prisvärt boende är ett av SHH Bostads signum, utan att för den skull tumma på varken kvalitet eller miljö. Hållbarhet är också något som genomsyrar årets inredningstrender i både färg-, material- och dekorval. Slit och släng är numera omodernt, och i år ligger istället fokus på att investera sina inredningspengar smartare och mer sällan. 

Med lite fantasi går de allra flesta trendiga inredningsdetaljer att fixa på egen hand, och årets upplaga är inget undantag. Välj bort snittblommor från butik och plocka egna, måla om befintliga möbler i årets hetaste trendfärg eller varför inte bara rensa ut prylar innan du gör plats för nytt? Inspireras av tipsen nedan för en modern, hållbar och prisvärd uppfräschning av hemmet!

 Eucalyptus i vas

Konstgjorda växter

En glad nyhet för alla som inte har gröna fingrar är att konstgjorda växter spås bli populärt under 2019. Det är inte bara bra för allergikänsliga, utan också för plånboken eftersom konstväxter står sig år ut och år in. Dessutom har de gamla plastiga alstren bytts ut mot mycket mer verklighetstrogna versioner över åren, så nu är det svårt att se skillnad.

Detaljer i trä, blank metall eller rotting

Även materialvalen går i hållbarhetens tecken i år. Detaljer i naturmaterial som trä, metall eller rotting är inte bara supertrendigt, utan är också material som bara blir bättre med tiden. Passa därför på att spana in rottingmöbler eller ljusstakar i metall på lokala second hand-butiker. Och får du välja metall, satsa på blankt krom och silverdetaljer för att sätta extra trendfaktor på hemmet.

Gul fåtölj

Gult är inte fult

Gult är årets stora trendfärg, och passar lika bra i hallen som i vardagsrummet. Oavsett om du vill använda gult som en accentfärg eller som huvudkulör, blir det ett uppiggande element i rummet. Många gånger räcker det att jobba med detaljer, så istället för att måla en hel vägg kan du ge befintliga möbler ett ansiktslyft. Att måla byrån i hallen eller sätta upp runda väggknoppar i en gul kulör är ett enkelt sätt att både återbruka och fräscha upp.

Skulpturala former och asymmetri

Yvigt blomster, asymmetrisk keramik och skulptur-liknande dekorationer är en het inredningsdetalj i år. Det är också ett enkelt sätt att trendsäkra hemmet, utan att behöva renovera och byta ut stora möblemang. Men tänk på att du inte nödvändigtvis behöver köpa nytt – unika vaser, krukor eller dekorativa skulpturer är perfekt att fynda på second hand eller någon av vårens alla loppisar.

 Tavelram med torkade blommor

Torkade blommor

En annan växttrend stavas torkade växter, och är också den busenkel att fixa själv. Att köpa snittblommor varje vecka är i regel inte hållbart för vare sig plånbok eller miljö, men genom att torka dina blommor varar de betydligt längre. Se också till att experimentera med inramningen av dina torkade växter – häng upp på ett snöre längs med väggen eller varför inte presstorka och rama in? 

Organisera mera

Kanske inte en inredningstrend, men organiseringsproffset Marie Kondos metod för att rensa ut och strukturera hemmet har fått stort genomslag i år. Inredningstrenden? Sluta köpa in nytt innan du rensat ut gammalt. Ofta har vi mer saker än vi behöver i hemmet, men enligt KonMari-metoden mår du bättre av att organisera och rensa ut saker som inte skänker dig riktig glädje. Ge bort eller sälj prylar och möbler du inte behöver, och respektera dina ägodelar genom att ge dem den plats i hemmet de förtjänar. En välbehövlig trend att ta sig an, som dessutom kan ge lite extrapengar i fickan.