Så enkelt och tryggt är det att köpa bostad från SHH Bostad

Plötsligt står du där – med nycklarna till din nya bostad. Tillsammans med SHH Bostad är vägen dit både enkel och trygg. Här berättar Ann-Louise Gustafsson på SHH Bostad om stegen som leder fram till ditt nya boende.

Att köpa bostad är ett stort beslut för oss alla. Då är det tryggt att köpa av en erfaren och kunnig bostadsutvecklare, som dessutom ständigt jobbar för att erbjuda prisvärda boenden, skräddarsydda för livets alla skeden. Sedan 2010 har SHH Bostad nyproducerat över 1 000 bostäder, från Ystad i söder till Luleå i norr. Alltid med närhet till grönområden och mötesplatser. Alltid smart planerade och prisvärda. Och vi vill att det ska vara både enkelt och tryggt att köpa det nya boendet av oss.Här berättar SHH Bostads försäljningschef Ann-Louise Gustafsson om stegen från första ritning tills du kan sätta nycklarna i dörren.

Säljstart – upptäck ditt boende i 3D!  

En bra början är att göra en intresseanmälan för ett kommande projekt. Då får du löpande information direkt och ibland också en fördel i form av bra köplats inför säljstarten. Den drar ofta igång innan det första spadtaget har tagits.

Att köpa nyproducerat “på ritning” ställer höga krav på SHH Bostad. Vi har alla olika lätt eller svårt för att visualisera något som i nuläget bara finns på pappret. 
– Vi försöker underlätta med olika medel. Vi erbjuder en rundvandring i 3D-miljö, ett bra hjälpmedel där du kan orientera dig runt i bostaden och exempelvis se hur solen står vid olika tidpunkter på dagen, säger Ann-Louise Gustafsson.

Finansieringen klar – redo för köp!

Inför säljstarten måste du ha gjort klart med finansieringen av bostadsköpet. Du behöver prata med din bank och ordna lånelöfte. Äger du ditt nuvarande boende måste du få det värderat.

Är finansieringen klar? Då är du redo för säljstart och att träffa mäklaren. 
– När du bestämt dig för vilken lägenhet du vill ha skrivs ett bindande förhandsavtal, där vi förbinder oss att upplåta bostadsrätten till dig, och du förbinder dig att köpa den, säger Ann-Louise Gustafsson som tillägger att handpenning inte läggs förrän beslut om byggstart har tagits. 

När förhandsavtalet är på plats tar det i snitt 1-1,5 år innan ditt nya hem är redo att ta emot dig. Du får snart göra några få materialval och tillval, såsom att välja badkar istället för dusch. Genom att minimera tillvalen kan SHH lägga pengar på rätt saker – och hålla nere priset för kunderna. 
– Vi har en väldigt bra standard med ekparkettgolv, helkaklade badrum och bra vitvaror, säger Ann-Louise Gustafsson. 
– De allra flesta av våra kunder tycker faktiskt det är skönt att slippa göra massa val.

Byggvisning – äntligen en första titt!

När bostäderna börjar bli klara bjuder SHH in till byggvisning, normalt runt fyra månader före inflyttning. Du kanske inte får se just din lägenhet – men väl en likadan. 
– Byggvisningen brukar vara superpoppis, en glad och trevlig tillställning. Det är ju inte bara första gången man får komma in i lägenheterna, utan också första mötet med de blivande grannarna, säger Ann-Louise Gustafsson. 
– Dessutom är det ett bra tillfälle att ställa frågor till oss, till mäklaren och byggentreprenören.

Upplåtelseavtal och slutbesikting – nu närmar det sig! 

Tre, fyra månader före tillträde upprättas ett upplåtelseavtal mellan dig och den nybildade bostadsrättsföreningen, där föreningen upplåter en viss lägenhet till dig. I samma veva får du veta vilket datum du får tillträde till bostaden, med minst tre månaders framförhållning.

För att garantera att du flyttar in i en perfekt lägenhet utan synliga eller dolda fel genomförs en slutbesiktning, där en oberoende besiktningsman nagelfar bostaden. Våra kvalitetskrav är höga och omfattande, men skulle något ändå behöva åtgärdas bekostas det givetvis av SHH. Efter slutbestiktningen gör även du en så kallad kundsyn med en besiktningsman.

Slutbetalning och…äntligen inflyttning!

Senast fem dagar innan flyttlasset går betalar du resten av insatsen för din nya bostad. Har du gjort tillval är det nu som du betalar för dessa. När dagen för inflyttning väl kommer får du i de flesta fall ta emot nycklarna på gården framför det nya boendet. 
– Det är en härlig stund. Jag älskar att vara på plats och se hur alla är glada och förhoppningsfulla, säger Ann-Louise Gustafsson.

Trygghetspaket – om du inte kan fullfölja köpet.

Ibland händer saker man inte kan förutse. När du köper bostad hos SHH ingår ett trygghetspaket som försäkrar dig mot dubbel boendekostnad i upp till ett år om du har svårt att sälja ditt nuvarande boende. Dessutom ingår ett avbokningsskydd om köparen eller köparna drabbas av sjukdom som leder till sjukskrivning med sänkta inkomster som följd.
– Trygghet är jätteviktigt för oss och för våra kunder. Det är något vi prioriterar, avslutar Ann-Louise Gustafsson.