Så gör du barnrummet både praktiskt, snyggt och fullt med lekglädje!

Att hitta en röd tråd i sin inredning skapar lugn och harmoni. Men i barnrummet kan det vara en utmaning – här ska praktiska möbler samsas med både leksaker och kläder. Hur ska du tänka för att skapa drömrummet för dina barn?

Att flytta till nytt boende ger oss ofta en rejäl boost att inreda och fixa till i de nya rummen. Och det brukar även gälla familjens yngsta medlemmar.Så om barnen har åldern inne: surfa på den energivågen genom att låta dem vara med när deras rum ska inredas! Är det någon färg barnet gillar extra mycket? Finns det en speciell aktivitet som är barnets favorit? Att måla rummet helt i rosa eller grönt kanske inte är något barnet bör bestämma helt själv, men det finns knep att ta till.

bild på ett barnrum

Rum i rummet!

Utgå från vilka funktioner som är viktiga för barnet. En sovplats som andas lugn och ro, smart förvaring som gör det enkelt för både barnet och föräldrar att organisera leksaker och en yta för lek. Försök tänka små rum i rummet, utifrån era behov.
Skärma gärna av sovytan med en sänghimmel eller draperi för att kunna skapa lugnet som behövs. Tänk på att ha en yta bredvid sängen där någon kan sitta och läsa på kvällen, med både en mysig belysning som hänger över sängen och en läslampa.
Ett annat tips för att tydliggöra gränserna i rummet är att använda wallstickers. Dessa kan bytas ut i takt med att barnet blir äldre och är enkla att både sätta upp och ta ner. Dessutom: wallstickers hjälper dig också i att slippa måla om rummet lika ofta.

Förvaring!

Smart förvaring är en nyckel för att enkelt hålla ordning och samtidigt hjälpa barnet att kunna plocka undan när det är färdiglekt.Barn har ofta mycket leksaker och för att undvika totalt kaos är det bra att satsa på smart förvaring och rensa – gärna tillsammans med barnet.
Bokhyllor och öppna skåp i rätt höjd låter barnen komma åt leksakerna, samtidigt som det ser trevligt ut.
Lådor med lock gör att barnet själv kan sortera sina leksaker och hålla ordning.
Lego, dockor, och pyssel lämpar sig väl att förvara i lådor – gärna i olika storlekar. Har du ett litet barn kan en lekmatta fungera som skydd om barnet tillbringar mycket tid på golvet och blir samtidigt en bra avgränsad plats. 
Är ditt barn större kan ett litet bord med stolar vara värdefullt för att kunna pyssla, bygga, rita osv.

Belysning!

Punktbelysning i de olika små rummen i barnrummet hjälper till att skapa rätt stämning. Tänk på vilket syfte det lilla rummet har. Behöver det vara ljust eller mer mysigt? Använd också ljusslingor eller små nattlampor om barnet inte vill ha helt släckt på natten.

Kläderna!

För att förvara kläderna är det bra att ha såväl yta för att hänga som för att vika ihop. Tänk på att använda likadana galgar för att spara plats.

Har du något plagg du vill visa upp lite extra? Låt det hänga framme på ett skåp eller en dörr. Och på tal om dörrar – tänk på att det är ett utmärkt ställe att förvara saker på om du har krokar. Använd även väggar för förvaring, allt som gör att barnet får mer golvyta att leka på är positivt!

bild på ett barnrum

Textilier!

Om det är något som verkligen skapar en ombonad och mysig känsla, så är det textilier. Med små medel kan du och ditt barn ändra känslan i hela rummet. Kuddar, överkast, sittpuffar (som ni dessutom kan använda som förvaring) och sänghimmel är exempel på detaljer som skapar just ditt barns drömrum.

Gör det tillsammans!

Och precis som vi sa i början: ta med barnet i både planering, utförande och rensning. Det kommer göra rummet till en plats där både föräldrar och barn vill hänga!

Lycka till med ert fix!

 

Läs också
Så inreder du personligt
Inred din balkong eller uteplats
Skapa stämning med rätt belysning